NOVI PROZORI
UŠTEDA ENERGIJE

Novi prozori - zašto se modernizacija uvijek isplati

Prozori su važan dio svake kuće. No često se podcjenjuje važnost odabira pravih prozora i ušteda energije koja je pritom moguća. Prozori ne donose u kuću samo svjetlo i toplinu, nego imaju važnu ulogu za potrošnju energije, zvučnu izolaciju i također sigurnost kuće.

Stari plastični prozori doduše obično imaju dugi vijek trajanja, ali ipak se prvenstveno po pitanju izolacije ni izdaleka ne mogu mjeriti s modernim modelima. To dovodi do toga da se mnogo energije iz zgrade gubi, što se između ostalog odražava u povećanim troškovima grijanja. Primjerice, svi PVC prozori koji su ugrađeni prije 1995. godine raspolažu znatno lošijom toplinskom izolacijom  nego današnji, usporedivi proizvodi.

Tako se nabava novih prozora može financijski isplatiti već nakon kratkog razdoblja budući da se štede troškovi energije.

Odabir prozora kod novogradnje ili sanacije

Bilo da gradite novu kuću ili želite sanirati postojeću zgradu, odabir prozora ima odlučujuću ulogu.

U sklopu građenja kuće potrebno je unaprijed se informirati o različitim tipovima prozora i u najboljem slučaju zatražiti savjet stručnjaka. Ovisno o veličini, položaju i ustroju zgrade u obzir dolaze različite varijante i modeli za optimalnu ugradnju prozora. Kao i kućna vrata, odabir pravih prozora može odlučujuće utjecati na čimbenike kao što su potrošnja energije, zvučna izolacija i zaštita od provale.

Stari odnosno loše izolirani modeli gube relativno mnogo topline pa su troškovi grijanja kod takvih prozora viši nego kod novih i kvalitetnih modela.


Osim toga, zvučna izolacija  ima važnu ulogu: preveliko opterećenje bukom brzo može dovesti do stresa i drugih zdravstvenih problema. Često su posljedica i smetnje spavanja. Posebno kod zgrada koje se nalaze u blizini prometnih ulica ili središta grada pravi prozor s odgovarajućom zvučnom izolacijom može poticati opće zdravlje. Osim toga, stari prozori u pravilu su znatno nesigurniji budući da ih potencijalni provalnici mogu lakše otvoriti. Zbog toga bi taj sigurnosni aspekt bilo potrebno također uključiti u planiranje pri odabiru prozora.

Pri sanaciji kuće često je korisno zamijeniti stare prozore. Uz financijski aspekt područja zdravlja i sigurnosti ovdje imaju ulogu koja nije zanemariva.

Što kaže Odredba o uštedi energije?

Odredba o uštedi energije (EnEV 2014) navodi najviše vrijednosti za cijeli prozor pri modernizaciji uz 1,3 W po kvadratnom metru i Kelvinu. Uz moderno dvostruko ostakljenje moguće je postići tu vrijednost. Uz trostruko ostakljenje moguće je postići vrijednosti U od 0,9 do 0,5 W/(m2K).

Kreditna ustanova KfW kao minimalni preduvjet za potporu za prozore propisuje vrijednost U od 1,1 W/(m2K).

PVC stolarija

Kad moram zamijeniti svoje stare prozore?

Kod prozora koji su stariji od 20 godina zamjena se u pravilu uvijek isplati.

Starost prozora utisnuta je kod većine modela: to se nalazi na međuprostoru izolacijskog ostakljenja. Ako niste sigurni isplati li se zamjena, potrebno je zatražiti savjet stručnjaka. Kao optimalno vrijeme za zamjenu prozora preporučuju se ljetni mjeseci odnosno topliji proljetni ili jesenski mjeseci.


Obnoviti prozore umjesto da ih mijenjate?

Osim toga, postoji i mogućnost obnavljanja starog prozora radi poboljšavanja toplinske i zvučne izolacije. No to nema smisla kod svih modela i osim vrste i starosti prozora ovisi i o zgradi. 

prozori u boji i prozori s integriranom ventilacijom

Uz uobičajene modele postoje i prozori koji se svojim posebnim dizajnom ili svojim funkcijama razlikuju od normalne plastične varijante.

Obojeni prozori, dakle prozori s okvirom koji je individualno oblikovan s obzirom na boju, daju kući potpuno nov izgled. Tako je moguće uključiti sasvim vlastitu notu i primjerice prilagoditi boju prozora kućnim vratima ili fasadi.

Ovdje su moguće različite varijacije. Izgled prostora s obojenim prozorom i iznutra će se pojaviti u sasvim novom svjetlu.

Druga praktična varijanta su prozori s integriranom ventilacijom

Oni pomoću posebne tehnike omogućuju odvijanje prilagođene razmjene između zraka u prostoru i vanjskog zraka bez potrebe za ručnim ventiliranjem. Ta razmjena zraka odvija se kroz male otvore u okviru koji se samostalno reguliraju. Optimirana ventilacija poboljšava klimu prostora i tako doprinosi zdravlju. Osim toga, pravilna ventilacija odlučujuća je u borbi protiv stvaranja plijesni u zgradi.